Bedelli Askerlik Başvuru Şartları

Bedelli askerlik başvuru şartları ve bedelli askerlikten yararlanma koşulları

Bedelli Askerlik Başvuru Şartları

Bedelli Askerlik Başvuru Şartları

Kimler Bedelli Askerlik Başvuru Koşullarını sağlar?

Bedelli askerliğe başvurma hakkı ancak kişilerin bazı şartları sağladıkları durumlarda mümkündür. Askerlikten muafiyet hakkı olanlar ile askerlik çağına girmemiş kişiler bedelli askerliğe başvurma şartlarını sağlamayan kişilerdir.

Askerlikten Muafiyet Hakkı Bulunmayanlar

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığının yayınladığı yönergeye göre bedelli askerliğe başvurma hakkı için öncelikle askerlik yükümlüsü olmanız, yani askerlikten muafiyet hakkınız bulunmaması gerekmektedir. Peki kimler bu askerlikten muafiyet hakkından yararlanabilir?

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığının yayınladığı yönergeye göre bedelli askerliğe başvurma hakkı için öncelikle askerlik yükümlüsü olmanız, yani askerlikten muafiyet hakkınız bulunmaması gerekmektedir. Peki kimler bu askerlikten muafiyet hakkından yararlanabilir?

Yine 3713 sayılı terörle mücadele kapsamında şehit olan kamu görevlilerinin (güvenlik korucuları dahil) çocuklarının tamamı ve anne babalarından olan kardeşlerinden biri askere sevk sırasında askerlikten muaf tutulur.

Terörle mücadele kapsamında olmasa da Askerlik hizmet sırasında ölmesi, hakkında gaiplik kararı alınması ya da terhisi sonrası askerliğin sebep tesiri ile hayatını kaybettiği mahkeme kararıyla sabit olması durumunda kişinin aynı anne babadan olan kardeşlerinden birine askerlikten muafiyet verilir.

Yoklaması Olan ya da Yoklaması Olmayan Kişiler ve Yoklama Kaçakları

Hem yoklaması olanlar hem de olmayanlar bedelli askerliğe başvurma hakkına sahiptir. Yoklaması olmayanlar E-devlet veya askerlik şubesine müracaat eder, ardından Aile hekiminden Askerliğe Elverişli sağlık kurumu kararını alarak yoklamasını yaptırır.

Yoklama yükümlüsü olduğu yıl içinde yoklamasını yaptırmayanlar ise yoklama kaçağı sayılır. Yoklama kaçağı sayılanlar yakanlandıklarında idari para cezası uygulanır. Kişiler yakalanmadan kendileri de müracaat edebilir, bu durumda para cezası yarıya düşer. Ayrıca yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik yapabilselerde başvuru sürecinde bedelli askerlik ücretine ek bir ödeme yapmak zorundalardır.

Yoklama yükümlüsü kimdir? Yoklama yükümlüsü o yıl askerlik çağına girenlerdir. Askerlik çağı başlangıcı 19 yaştır, fakat Türk Silahlı Kuvvetleri 20 yaşından küçük kimseleri askere almaz. Yoklama duyurusu Milli Savunma Bakanlığı websitesinde yayınlanır. 2023 yılı yoklama duyurusuna göre “01 Ocak 2023 tarihinde askerlik çağına girecek 2004 doğumlu yükümlülerden kanuni erteleme hakkı bulunmayanların” ve “7179 sayılı Askeralma Kanunu kapsamındaki ertelemeleri 2023 yılı içinde sona ereceklerin” 01 Ocak-31 Aralık arasında yoklama yaptırmaları gerekir.

Kimler Bedelli Askerliğe Başvuramaz?

7179 sayılı Askeralma kanunu madde 9 fıkra 6 uyarınca şu kimseler bedelli askerlikten yararlanamaz.

  • Zaten fiili olarak askerlik hizmetine başlayanlar,
  • Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olan kişiler eğer bedelli askerliğe başvurma tarihlerinden itibaren 2 ay içinde ödemelerini yapmazlarsa,
  • Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olan kişiler eğer bedelli askerlik başvuru tamamlaması sonrası ama seçim öncesi vazgeçerlerse,

Bedelli askerliğe başvuramaz.

Sık Sorulan Sorular

Bedelli Askerlik Yaş Sınırı Var Mıdır?

2019’dan beri bedelli askerliğe başvurma için bir yaş sınırı yoktur. 7179 sayılı Askeralma kanunu bedelli askerlik yaş sınırı şartını tamamen ortadan kaldırmıştır, bu nedenle bedelli askerlikte yaş sınırı yoktur.

Sonradan Türk Vatandaşı Olanlar İçin Askerlik Zorunlu Mudur?

Sonradan Türk vatandaşı olan kişiler, Türk vatandaşlığını kazandıkları tarihteki yaş ve öğretim durumlarına göre, o yıl askerlik çağına girenler gibi işlem görürler. Bu nedenler bedelli askerlik başvuru ve askerlik erteleme şartları Türk vatandaşları ile aynıdır.

İstisnası ise vatandaşlığı kazandıkları tarihte 22 yaşında ve daha büyük olanlar askerlik yapmış sayılırlar, bu nedenle askerlikten muafiyet hakları vardır. Yine, vatandaşlığa alınmadan önce geldikleri ülkede askerliğini yapmış olanlar da askerlik hizmetinden muaftır. Kişinin Türk vatandaşlığından çıkıp daha sonra tekrar Türk vatandaşlığı kazanması durumunda, vatandaşlıktan çıkmadan önce askerlik hizmetini yerine getirmediyse, askerlik yapması gerekir.

Askerlik Erteleme Eğitim Nedeniyle Kaç Yıldır?

  • Lise ve denk okullarda öğretim görenler 22 yaşına kadar askerlik hizmetini erteleyebilir.
  • Mesleki ve teknik lise mezunları 25 yaşına kadar askerlik erteleme hakkına sahiptir.
  • Fakülte ve yüksekokullarda öğretim görenler 28 yaşına kadar askerliğini erteleyebilir.
  • Yurt içinde veya dışında dil öğrenimi gören kişiler ile yüksek lisans öğrenimi görenler 32 yaşına kadar askerlik erteleme işlemini yapabilir.
  • Son olarak, ihtisas, sanatta yeterlilik veya doktora yapan kişiler 35 yaşına kadar askerlik hizmeti yapmayı erteletebilir.

Nehir Aysıla (SMSBOTU Digital Pazarlama Uzmanı) tarafından yazıldı.